Srećni novi radari i jubilarni 7631. put najavljena nezavisna Republika Srpska

Jutro u Hercegovini počinje uz nove investicije. Da, dobro ste čuli!

Ne, nije novi put od Tjentišta do Foče, a ni most do Šćepan Polja. Niti je aerodrom Trebinje, ni njegove Istočna i Zapadna zaobilaznica. Nije ni fabrika kondoma. Ma nije nikakva fabrika, nikakvo novo radno mjesto, pa ni HE “Dabar”.

Dobro nam došli, novi radari!

Vozači su se već dobro privikli, naučili su na kočnicu (koja doduše nekada dođe i kasno, svega 10-ak metara uz crni radar pored puta) uz onu poznatu “čuo sam ja, ne rade još, imam jednog, znaš ovog što zna onog iz policije…”.

E, pa od jutros radari rade. Najbolja fabrika novca koja će da “pojača” budžet Republike Srpske. Postavlja se pitanje gdje će taj novac na kraju završiti, a ako se po jutru dan poznaje, plašim se da će to biti isto kao sa akcizama na gorivo preko kojih ćemo graditi autoputeve ili novcem od registracija kojeg hercegovački drumovi ne ugladaše, makar da se presvuku.

Turistička sezona u Trebinju trajaće i tokom septembra, a to je prava prilika da turisti, ali i domaći stanovnici grada na Trebišnjici doprinesu državnoj kasi u vrijeme krize i inflacije.

Bezbijednost saobraćaja svakako da treba biti prioritet, ali mislim da bi normalni putevi tome mnogo više doprinijeli, nego kazne koje će stizati ukoliko se bude vozilo 61 umjesto 50 na sat, pogotovo zbog činjenice da ispred istih nisu postavljeni saobraćajni znaci koji upozoravaju na radare.

Teško će turisti, barem na jednoj od dvije lokacije u Trebinju – putu iz pravca Herceg Novog i Dubrovnika prema centru i osjetiti da su ušli u naseljeno mjesto gdje je ograničenje 50km/h.

Ipak, događaj koji je zasjenio javnost jeste da posle Kočićevog zbora ništa neće biti isto.

Republika Srpska biće nezavisna, kako je to “jubilarni” 7631. predizborni put najavio Milorad Dodik. Željka Cvijanović je na to dodala da je uvjerena da bi Petar Kočić bio ponosan na našu i svoju Republiku Srpsku.

Zlo i naopako! Kao da se Kočić upravo protiv takvih nije borio! Veliki Petar Kočić zalagao se za oslobađanje kmetova i bio pod okovima zbog kritike tadašnje vlasti.

A možda je ipak Željka u Kočićevom pisanju prepoznala sebe i svoje saradnike?

Ipak, nešto nažalost ostaje isto, a to je šatorijada uz “visok nivo provoda”.

Navikli smo da gdje god da se podigne šator a unutra ubaci mikrofon, eto i – koga drugog nego Milorada Dodika, a u posljednje vrijeme i Vlada Đajića.

Neprijatno.

Nažalost, nije bilo gen-seka Partije, Luke Petrovića da oraspoloži predsjednicu Cvijanović i isključi struju. Kao juče 10-ak puta u trebinjskom naseljima Hrupjela, Gorica i Vinogradi.

Luka Petrović odlučio je vjerovatno da premijerno izvede najavljeni eksperiment nagrađivanja štediša. Tu čast dobilo je njegovo naselje, kao i naselje njegovog kuma i gradonačelnika Mirka Ćurića, a da stvar ne bude providna, ili što bi narod rekao “da se Vlasi ne dosjete”, nagrađen je i najodaniji načelnik odjeljenja gradske uprave, gospođa Slađana Skočajić, pa su tako i Vinogradi ostali bez struje.

Da li će možda i radari biti u sistemu povremenog gašenja nije poznato, ali je jasno da će tako ušparati dosta u Hercegovini.

A kad možemo očekivati nezavisnost Republike Srpske od kriminala, krupnog kapitala i interesa stranaca, na narodu je.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: