Dok vlast nosi pune ruke obećanja, za pripravnike već tri mjeseca nema novca

U martu ove godine JU Zavod za zapošljavanje Republike Srpske počeo je sa realizacijom projekta “Program podrške zapošljavanju mladih sa VSS u statusu pripravnika u 2022. godini”.

Javni poziv bio je otvoren 30 dana a krajnji rok za prijavu bio je 7. mart ove godine.

Program ima za cilj osposobljavanje mladih lica sa evidencije nezaposlenih za polaganje pripravničkog ispita i samostalan rad u struci, dok je njime obuhvaćeno 285 lica u Republici Srpskoj.

Izdvajanje po jednom pripravniku planirano je u iznosu od 600KM neto plate, odnosno 7.200KM na godišnjem nivou, dok su poslodavci dužni da snose troškove poreza i doprinosa (300KM).

Vlada Republike Srpske za ovaj projekat trebalo bi da JU Zavodu za zapošljavanje RS doznači 2.052.000,00 KM.

Iako su već odavno potpisani ugovori između pripravnika i poslodavaca, u posljednja tri mjeseca nema refundacije za poslodavce, tako da možemo pretpostaviti da Vlada RS nije solventna ili da novac ide u neke druge (predizborne) svrhe.

To dokazuje mejl koji je stigao jednom od poslodavaca, a volio bih da Radovan Višković ili Zora Vidović izađu u javnost i objasne zašto nema novca, dok s druge strane obećavaju kule i gradove, a navodno imaju spremne i desetine miliona za puteve u Hercegovini.

Gdje je nestalo tih pola miliona i zašto se ne isplaćuju, ne znamo, ali važno je da je Vlada Republike Srpske isplatila pomoć omladini u iznosu od po 100KM u jeku predizborne kampanje, dok s druge strane ne ispunjava svoje obaveze.

Da li će ovaj projekat ostati na teret poslodavcima i time se dodatno gušiti privreda i preduzetništvo, ostaje da se vidi.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: