Saopštenje za javnost – AFTB

Prenosim u cjelosti saopštenje za javnost AFTB koje mi je stiglo na e-mail adresu. Oduvijek sam bio za to da se u javnom prostoru moraju čuti obje strane, te prije odgovora, prenosim saopštenje u cjelosti:

Datum: 05.11.2021. godine

Sapoštenje za javnost

Povodom ponovnog neobjektivnog i površnog obavještavanja javnosti odbornika za Pravdu i red u Skuptini Grada Trebinja, Đorđa Vučinića, na račun Agrarnog fonda Grada Trebinja i Hercegovačke kuće

Dana 04.11.2021. godine na portalu „citamolise.com“ objavljen je tekst pod naslovom „Nova zloupotreba AFTB: (Ne)logičnim potezom do 65.000 KM“ u kome je po ko zna koji put izneseno niz neistina na račun naše ustanove, rukovodstva i zaposlenih, čime nam se iznova pokušava narušiti ugled, te smo zbog toga kao ustanova od javnog značaja koja se finansira i novcem građana Trebinja, primorani ponovo reagovati i obavijestiti javnost o stvarnim činjenicama.
Hercegovačka kuća u Istočnom Novom Sarajevu otvorena je 09.06.2021. godine na trgu Srbija i rezultat je dogovora o saradnji dvije lokalne zajednice, Trebinja i Istočnog Novog Sarajeva, kako bi se proizvodi lokalnih poljoprivrednih proizvođača i prerađivača mogli pronaći na policama prodajnih objekata van Trebinja. Tada je postignut dogovor i potpisan ugovor da Hercegovačkom kućom u Istočnom Novom Sarajevu gazduje SRC „Slavija“ u čijim se prostorijama prodajni objekat i nalazi, radi lakšeg upravljanja objektom i smanjenja troškova poslovanja. Dakle, Agrarni fond, kao vlasnik franšize i je istu ustupio SRC „Slavija“. Obaveza Agrarnog fonda je bila da opremi objekat inventarom, čiji smo vlasnici, napuni police robom naših poljoprivrednih proizvođača i uredno ga snabdijeva po potrebi, a SRC „Slavija“ vodi taj objekat, sa pažnjom dobrog domaćina, ostvaruje prihode i sukcesivno plaća robu po ispostavljenim fakturama, servisira sve ostale obaveze, iz marže na proizvode, za šta imamo uredno potpisan ugovor. Dakle, Agrarni fond ne izdvaja nikakva sredstva za plaćanje poslovnog prostora, što je više puta i pomenuto u medijskim nastupima direktora naše ustanove. Na potpuno identičan način posluje i Hercegovačka kuća u Banja Luci, već pune tri godine.
Na sjednici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo, u Rebelansu Budžeta predviđena je budžetska stavka na prihodovnoj strani na koji se knjiže sredstva od prodaje proizvoda u Hercegovačkoj kući, kako bi se od tih sredstava, a ne budžetskih sredstava građana Istočnog Novog Sarajeva, mogli plaćati prozvodi. Dakle, pomenuta sredstva su potpuno novi prihod, koji nema veze sa redovnim Budžetom koji opština planira, jer je to sopstveni prihod SRC „Slavija“, ali je morao biti uvršten u budžetski dokument, zbog trezorskog načina poslovanja. I to je uređeno u Rebalansu Budžeta, jer je Hercegovačka kuća otvorena polovinom godine, kada je izvorni budžetski dokument već bio usvojen.
Gospodine Vučiniću, to biste morali znati, s obzirom da ste odbornik koji učestvuje u raspravi i donošenju Budžeta u Skupštini Grada Trebinja!
U tekstu se pominje i loš promet, što je apsolutno netačno. Jako smo zadovoljni načinom funkcionisanja Hercegovačke kuće u Istočnom Novom Sarajevu i prihodom koji ostvaruje, ali i domaćinskim vođenjem objekta od strane rukovodstva i zaposlenih u SRC „Slavija“, kao i podrškom koju smo dobili od strane načelnika opštine i rukovodstva opštine za otvaranje ovakvog jednog objekta.
Sav prihod od poslovanja svih Hercegovačkih kuća troši se na plaćanje roba poljoprivrednim proizvođačima, kao i na pomociju njihovih proizvoda i njih samih, a ne na zloupotrebe na koje se uvaženi odbornik poziva. Više puta je ponovljeno da je Hercegovačka kuća jedan od najboljih projekata podrške poljoprivredi, što su potvrdili i mnogi eminentni stručnjaci, ali i činjenica da se i u drugim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, Srbiji, Federaciji BiH otvaraju lokalni prodajni objekti po uzoru na naš!
Gospodine Vučiniću, vašim tendencionim izvještavanjem, pokušavajući da budete kao „Vaš šef“ samo nanosite štetu našoj ustanovi i svemu što radimo za poljoprivredne proizvođače. Nama ne trebate objašnjavati Vaše krajnje namjere, jer su nam odavno jasne, političar ste i pokušavate da se izborite za poziciju na listi za naredne izbore i već ste krenuli u političku kampanju, pa mislite da ćete omalovažavanjem svih i svega u ovome gradu to postići, ali objasnite porodicama koje svoje proizvode plasiraju kroz Hercegovačku kuću zašto to radite?!
Kao i više puta do sada, ponovo Vas pozivamo da posjetite Agrarni fond i blagovremeno i ispravno se informišete o svemu što Vas zanima, pa onda izlazite u javnost sa analizama i Vašim zapažanjima, a ne ovako populistički sa poluinformacijama i dezinformišete javnost. Naša vrata su Vam otvorena, sa zadovoljstvom vas očekujemo. Agrarni fond Grada Trebinja Hercegovačka kuća (Herzeg house)

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: