NOVA ZLOUPOTREBA AFTB: (Ne)logičnim potezom do 65.000KM

Rebalansom budžeta od 26.10.2021. godine Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo odlučila je da iz svog budžeta izdvoji 65.000KM za kupovinu robe iz Hercegovačke kuće.

S obzirom da je Hercegovačka kuća prodavnica koja djeluje u okviru Agrarnog fonda grada Trebinja postavlja se pitanje zašto robu koju AFTB proizvodi i prikuplja od trebinjskih proizvođača plaća Istočno Novo Sarajevo koje je u okviru sportske dvorane “Slavija” dalo u zakup prostorije Hercegovačkoj kući.

Nismo dobili odgovor koliko novca AFTB izdvaja na zakup prostorija u okviru nove sportske dvorane ili je možda u pitanju besplatno korištenje.

Načelnik opštine Jovan Katić na sjednici Skupštine opštine rekao je da opština kupuje proizvode od Hercegovačke kuće koje kasnije preprodaje kupcima, što je u izjavi za medije potvrdio njegov zamjenik Aleksandar Kostović.

“Hercegovačka kuća radi u okviru SRC Slavija, sav prihod koji se napravi ide za plaćanje radnika, mi nabavljamo robu kupci uzimaju”, zaključio je Kostović.

Postavlja se dosta logično pravno pitanje – da li radnike plaća zakupac ili zakupodavac, te koja je uopšte uloga Hercegovačke kuće ako njene radnike plaća opština Istočno Novo Sarajevo, a robu otkupljuje.

Zašto onda opština Istočno Novo Sarajevo nije osnovala svoju prodavnicu?

Da li se tajna krije u tome što Hercegovačka kuća ima loš promet ili ipak u transferu novca između lokalnih samouprava, kako bi se novcu prikrio trag, a on dalje završio u nekom od džepova SNSD-ovih funkcionera?

Očekuje se objašnjenje gospodina Veselina Dutine o čemu se zapravo radi, te da li je ovo još jedan od primjera zloupotrebe gradskog preduzeća AFTB.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: