Trebinjska prosječna hiljadarka kao uvod u nove namete?

Ono što se može skuvati u kuhinji Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njihovih satelitskih sljedbenika, to ni Džejmi Oliver ne može zamisliti.
Udarna vijest stigla nam je prije dva dana a u kojoj se navodi da je prosječna plata u Trebinju dostigla 1000KM.

S obzirom da je “statistika kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa”, što je svojevremeno sportski komentator Milojko Pantić izgovorio, Trebinje je za prosječnu hiljadarku pogodno tlo za manipulacije.

Ipak, to nije ništa. U trebinjskoj Skupštini prosječna plata je 1297KM, jer ako uzmemo u obzir sva primanja, počevši od predsjednika skupštine (cca 2500KM), potpredsjednika (cca 1800KM) i dva odbornika iz reda nezaposlenik demobilisanih boraca (440-450KM), onda zaista dobijemo takav podatak.

Naravno, nećemo računati one koji ne primaju ništa u taj prosjek, a takvih je samo 25 naspram 29, ali statistički podatak je, naravno, tačan.

Tako je za prosječnog, a naivnog građanina, ovaj podatak ohrabrujući, iako vjerovatno taj ili ne radi, ili radi za minimalac ili dnevnicu od 30KM za 10 sati fizičkog rada.

Uz podatak da je život u Trebinju na visokom standardu, stiže nam i vijest da novi parking kreće sa radom. Ili preciznije rečeno – počinje da se naplaćuje tamo gdje do sada nije – u Sjevernom logoru.

I dalje nisam dobio odgovor zašto je tako visoka cijena parkinga u Trebinju tokom sezone, da smo skuplji od uvale Lapad, centra Banjaluke, mostarskog Mepasa ili Delta City u Podgorici po satnici.

Biljke nam nikakve ne trebaju, sve ćemo betonirati. A onda, zna se – ne treba ni iscrtati linije, naplaćuj!

Gotovo da više ne postoji mjesto u Trebinju, sem da nije u naselju Gorica ili Pridvorci, a da se parking ne naplaćuje. Obaveznost plaćanja parkinga i ispred gotovo svake zgrade koja je u širem centru grada, od Luča do Bregova i Ložione, dovodi do ovakvih slika našeg grada:

JKP “Parking servis” d.o.o. Trebinje mogla bi postati najprofitabilnija firma, odnosno preduzeće u gradu na Trebišnjici, a da i dalje nemamo neko moderno rješenje za parkiranje tipa parking-garaže na više spratova koja bi zadovoljila problem sve gušćeg saobraćaja. Sve se može, samo je pitanje gdje ide novac.

A ni to nije teško upratiti, jer čuveni parking servis ima tri direktora, pa će vjerovatno morati zaposliti i nekog stručnog saradnika koji će, ako ništa, smisliti nešto novo osim crtanja novih lokacija za naplaćivanje parkinga, jer u Sjevernom logoru nemamo ništa drugo sem novog pravila – plaća se.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: