Veza “teška” 25 miliona preživjela reviziju, hoće li i krivičnu prijavu?

Kakva li je to hitnost u gatačkoj TE već godinama? Kakve su to okolnosti koje se pojavljuju nepredvidljivo? I kako za toliko godina nisu naučili da predviđaju?

A možda samo nisu naučili da u praksi primjenjuju pravo na konkurenciju. Već 5 godina unazad, javne nabavke se povjeravaju isključivo Optima Grupi, po hitnim procedurama.

Znate ono, legnete pa ne možete da spavate, pa brojite ovce. Umorite se i zaspite nakon stotinjak. E sada pokušajte da izbrojite do milion. Pa još toliko 28 puta. Možda još malo više.

Uprava nema validne i relevantne argumente koji će ići u korist hitnosti procedure pa odgovore tamo ne možemo potražiti. Ako bi možda i izvukli neki argument, razlog – nemaju temelje da ih postave na njih. Argumentacija ima neke elemente, a ovdje se oni zaobilaze u potpunosti. Argument je most, spona između pitanja i odgovora, problema i rješenja. Po ovom pitanju, odgovora nema. Jer rade protiv zakona. Jer krše sve što se kršiti može. A i ono što ne može, vjerujem da bi uspjeli. Iskustvo je čudo.

Revizija je stala jer nemamo pravnu državu. Po informacijama, tim za reviziju je uvidio kršenje zakona, praksa se nastavila i oni su prestali da rade svoj posao. Pa zašto su na tim funkcijama? Sigurno da postoje ljudi koji će časno obavljati to što oni ne mogu i ne smiju. Najveći čovjekov neprijatelj je strah. Ne dopuštajte da upravlja vama. Nikada.

18 ugovora dobila je Optima Grupa. Kada se uzme vrijednost ugovora, premašuju cifru od 25 miliona. Neko je uzeo nezakonitim putem 25 miliona. Kakve mi to institucije imamo? Šta to građani tačno finansiraju? Šta se ulaže u razvoj lokalnih zajednica? Da li o tome priča Milorad Dodik? Osoba koja je prijetila zaposlenima u Gacku, da ukoliko ne glasaju za njegov SNSD, ostaju bez posla? Namjerno kažem NJEGOV.

Nadam se da se razumijemo. Kriminal je uhvaćen, revizija je urađena, došlo se to zaključka, pa se tim povukao. Praksa još uvijek teče.

Pa valjda se tender raspisuje da bi se konkurenti nadmetali. Čija je ponuda bolja, kvalitetnija. Čije je, u ovom slučaju gorivo kvalitetnije. Javna nabavka se ne smije oboriti samo da bi se pristupilo privatnom pregovoru i pravnom licu (privrednom subjektu) dao posao. Kažem privatnom jer jedino Optima Grupa dobija pozive za prisustvo. Javna ovlašćenja se ne smiju koristiti za ubiranje sopstvenog interesa.

Dobili su posao vrijednosti preko 29 miliona. A TE Gacko, krivičnu prijavu od strane Transparency International u BiH.

Zakon o javnim nabavkama propisuje jedno. Oni rade sve suprotno od toga.

Čekamo da vidimo kako će institucije da se ponesu i da li će tužilaštvo i sudstvo krenuti pravim putem ka pravnom sistemu. Sudeći po dosadašnjem radu, većina će se voditi onim „obećanje – ludom radovanje.“

Nikolina Jelić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

One thought on “Veza “teška” 25 miliona preživjela reviziju, hoće li i krivičnu prijavu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: