Kakve su reakcije studenata UIS o skidanju famozne table?

Prije par godina, Milorad Dodik zajedno sa Sonjom Karadžić Jovićević i njenom majkom Ljiljanom, inaće kćerkom i suprugom dr Radovana Karadžića, prvog predsjednika Republike Srpske, postavili su ploču ispred studentskog doma na Palama sa imenom dr Radovana Karadžića.

Dodik nije uvijek imao lijepo mišljenje o Radovanu, doduše, moguće je da ga nije ni mijenjao, ali okolnosti pod kojima je Milorad Dodik obukao patriotski dres, pronašavši tako recept za dugu i sigurnu vlast, natjerale su ga i na takav potez.

Tabla je danas skinuta, i to svega pola sata nakon konferencije za medije u kojoj je Sonja Karadžić Jovićević (SDS), inače potpredsjednica Narodne skupštine RS iz reda opozicije, uputila zahtjev za njenim skidanjem.

Sve se to dogodilo na postavljeni ultimatum Valentina Incka da tabla bude uklonjena, a Milorad Dodik je to učinio uz pomoć Karadžićeve.

Sonja je tako “spasila Dodikovu glavu”, te produžila mit o patriotskom dresu Milorada Dodika, koji će u javnost sada izaći sa poznatom pričom kako su se stranci okomili na njega, a on nije dao na srpstvo, te da nikakve veze nema sa uklanjanjem famozne ploče.

Na pitanje kako komentariše skidanje, pa i postavljanje table sa imenom dr Radovana Karadžića, predsjednik studentskog parlamenta UIS, Uroš Bjelica kazao je:

– Nisam bio upoznat do danas da će tabla biti skinuta, dok Sonja Karadžić nije izašla u javnost i rekla da se skine ploča. Mi ostajemo pri stavu da nismo za to da se skinte ploča. Kad porodica izađe i kaže da se skine tabla, teško da ja tu mogu šta da komentarišem.

Kakve su reakcije ostalih kolega, hoće li biti nekih protesta?

-Trenutno nisam upoznat, ali mi ćemo sazvati sve sjednice od omladinskog savjeta do studentskog parlamenta i unije studenata da vidimo kakav je njihov stav, a oni kad dođu i kažu: “Mi nismo za to”, onda u redu, mi ćemo to ispoštovati. Još uvijek nismo sazvali te sjednice, ali kad član porodice izađe i izjavi te stvari, mi studenti tu nema šta da tražimo. Iskreno, mi se borimo za interese studenata, za studentski standard, za bolje uslove studenata, ali opet ponavljam, ostajemo pri svojim stavovima da po nama nije trebala da se skine ta ploča.

Zašto dom nikad zvanično nije dobio ime po Radovanu Karadžiću, jeste li imali nekada takvu inicijativu?

Iskreno, niko nije pokretao tu inicijativu. Dom na Palama se zove “Studentski centar Pale”, a ploča je bila po imenu Radovana Karadžića, ali nikada nije bila inicijativa da se zvanično prezove u dom “dr Radovan Karadžić.”

Ako je porodica bila za skidanje ploče, onda nema logike i ne znam zašto mi studenti treba da kažemo da ne treba da se skida ta ploča, kazao je Uroš Bjelica.

Međutim, student 4. godine fakulteta Kineskog i engleskog jezika UIS Dejan Milošević kaže da će protesta ipak biti.

Kakva je reakcija prosječnog studenta povodom uklanjanja famozne table?

-Studenti su zgroženi ovim činom. Nakon pompezne priče oko postavljanja ploče, a nakon toga borbe oko sklanjanja iste, vjerujem da se svi među nama osjećaju kao pijuni u šahovskoj igri Milorada Dodika i Valentina Incka. Studenti su u više navrata davali izjave da im ne smeta ploča na studentskom domu i da su ponosni što se ime prvog predsjednika Republike Sprkse nalazi na ulazu u njihovo prebivalište tokom studija.

Zbog prijetnji sankcijama, Dodik je pomoću svojih ljudi u opoziciji, tačnije Sonje Karadžić Jovićević, pilatovski opravo ruke i skinuo pomenutu tablu bez da oblati svoje ime. Mi studenti smo ponosni na borbu našeg naroda u odbrambeno-otadžbinskom ratu kao i na prvake našeg naroda u to doba. U ovom trenutku možemo samo da se pitamo koliko je Dodik spreman da brani RS ako pred prvom prijetnjom sancijama radi ono što mu se kaže.

Hoće li biti neka reakcija?

-Sutra, 11.12. studenti ispred SC “pale” organizuju protest zbog ovog sramnog čina. Održaće se u podne i nadam se što većem odzivu studenata. Ne znam kakvu ćemo reakciju izazvati, ali sumnjam da se ovakve odluke mogu mijenjati dok su na čelu svih odgovornih institucija poslušnici Milorada Dodika, kazao je Dejan Milošević, inače bivši stanar ovoga doma.

Bilo kako bilo, Sonja Karadžić Jovićević odradila je Dodikov posao i skinula mu veliko breme sa vrata. Valentin Incko moraće da smisli novi “gorući problem” i hitno ga riješi, a da li će se Milorad Dodik izvući iz novih “makaza”, ostaje da se vidi.

Vjerujem da Incko ima već spremljene teme, ali moj prijedlog su korupcija, nepotizam, izborne krađe i sumnjivi tenderi javnih preduzeća.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a comment