Okončan rat na relaciji Trebinje-Čapljina, i time postao drugi najbrži u istoriji ratovanja

Nakon rata između Engleske i Zanzibara iz 1896. godine koji je trajao čitavih 38 minuta, dobili smo drugi u svijetu po brzini okončanja, dok je treći na listi takozovani “fudbalski rat” između Hondurasa i El Salvadora, čiji su okidač bili protesti zbog gola u produžetku kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo iz 1969. godine.

Krizni štab Grada Trebinja zadao je prvi udarac kriznom stožeru Čapljine 5. aprila kada je zabranjen uvoz voća i povrća iz tog grada zbog pojave prvog zaraženog korona virusom u tom gradu.

Osmog aprila krizni stožer uzvraća udarac, i tako “objavljuje rat” najjužnijem i najvećem gradu Istočne Hercegovine. Čapljina je zabranila uvoz robe iz Trebinja, kao i prolaz trebinjskih kamiona i vozila kroz teritoriju te opštine.

Ipak, lopta se spušta već 9. aprila kada gradonačelnik i čelni čovjek kriznog štaba Mirko Ćurić telefonskim pregovorima okončava ovaj rat. Trebinje povlači odluke, a najavljeno je da će u jutro, 10. aprila Čapljina uraditi isto.

Da li je Trebinje novom sadnjom krompira planiralo da napravi konkurenciju Čapljini i njenoj pijaci s koje se uglavnom uvozi voće i povrće, da se ta sadnja proširi i na ostale kulture ili je to samo humanitarni potez, kako bi se ugrožene porodice obezbijedile, ostaće tajna.

Možda je i nešto treće sa tim krompirom, ali izbore odlažu, a svakako su na snazi nove Uredbe, tako da ćemo tu mogućnost isključiti.

Koliko je ozbiljna sadnja, govori podatak da je čak i član predsjedništva BiH – Milorad Dodik posjetio radove. Šteta što nije posadio “sjeme temeljac”, kao što se postavlja kamen temeljac za nove investicije.

Ostaće nejasno zašto Trebinje nije “zaratilo” i sa ostalim gradovima gdje ima zabilježenih slučajeva zaražennih virusom COVID-19.

Ipak, još je nejasnije zašto nije otvoren novi front na nacionalnoj osnovi, jer je do sada bilo ljutih borbi oko zastave, 9. januara, imena Republike Srpske, raznih deklaracija i etiketiranja neistomišljenika.

Možda su se vodili istorijskom činjenicom da je i za Hitlera, koji je otvorio više frontova u isto vrijeme upravo to bilo pogubno, tako da će na hercegovačkom ratištu za sada ostati samo otvoren front protiv kneza Rodoljuba Draškovića.

Dok čekamo nove mjere u borbi protiv korona virusa, pored rata sa Čapljinom, policijskog časa, spužvi, novih Uredbi protiv izazivanja panike, radovaćemo se slijetanju aviona pomoći (ne na Zupce, jer je firma “Aerodrom Trebinje” odavno ugašena, a pista nikada napravljena) na aerodrom u Banjaluci.

Bože, pomozi!

Đ.V.

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

One thought on “Okončan rat na relaciji Trebinje-Čapljina, i time postao drugi najbrži u istoriji ratovanja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: