Neka znaju i lijeva i desna, valjda zbog marketinga i pomažemo?

Samo nek’ je dobra fasada, pa kad se priđe kući da lijepo izgleda. Enterijer nije ni bitan, jer je više prolaznika nego posjetilaca, tako da sveukupni utisak ostaje pozitivan. Statistika je tako ispunjena, a brojka zadovoljavajuća.

Zar je važno ima li neko znanje ako ima zvanje? U “tamo nekim” papirima stoji da se mora popuniti pozicija koja zahtjeva određenu diplomu. Nigdje ne piše da je potrebno i znanje, stručnost, čestitost, a diplomu je lako nabaviti. Brašno, možda trenutno nije, ali diploma i dalje ima na lageru.

Pa i neki tenderi se raspišu nakon što je posao već preduzet. Ah, ta dosadna formalnost.

Ali kad bude stani – pa’ni, izvući će se papiri, i sve će biti kako treba i dolikuje.

Šminkanje dobro dođe i u vrijeme vanrednog stanja. Važno je samo da se javnosti predstavi da se nešto radi, pogotovo ako je do sada neviđeno. Pravi primjer toga je borba spužvama protiv korona virusa na gumama automobila. Doduše, do prvog automobila, jer već drugi uništava eksperiment.

spuzva

Šminka je ono što je potrebno, pa tako u danima vanrednog stanja imamo veliki broj humanitaraca. Oni koji su obično nehumani (što se može vidjeti po njihovom odnosu prema podređenima) u ovim danima su čuli da je to IN i da to tako treba. Poen po poen, posljednja je četvrtina. A i sudija je na njihovoj strani. Svako malo – faul protivnika. U posljednje vrijeme su redovno na liniji za slobodna bacanja.

Ne shvataju oni suštinu, niti je osjećaju. A i kako bi? Od njih se to i ne traži. Oni traže svoju korist, a da bi je dobili, rade za drugoga, pa tako hijerarhijski lančano, od vrha ka dnu, cilj ne bira sredstvo.

Nije li licemjerno da određene političke strukture koje su u vlasti, kako na nivou svojih lokalnih zajednica, tako i na nivou Republike Srpske, glume humanost? Zar oni nemaju drugog načina da obezbijede barem osnovne uslove za život sugrađana ili je sve samo lični interes?

Kao neki fudbalski tim, u ujedinjenom dres-kodu – trenerkama partije, a sa neutralnim kesama (jer je bilo prozivanja koalicionih partnera zašto dijele pakete pomoći na kojima stoji logo partije), podijelili su pakete sa namirnicama za sugrađane.

Možda nije slučajno što su sportske trenerke, jer poen po poen – viktorija.

Nije li uzalud jevanđelje po Mateju :„A ti, kad daješ milostinju, neka ti ne zna ljevica šta ti čini desnica, da tvoja milostinja bude u tajnosti.”

Doduše, i jedna od 10 zapovijesti kaže “ne čini preljubu”? Okej, ima i ona “ne kradi”, a trebalo bi možda dodati “na uslugama promovisanja pred Novu godinu”.

Ali, kad dođe Vaskrs, farbaće se jaja. Samo neka se šareni.

Đ.V.

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: