Brucošijada, elektrijada…? U prvim mjesecima 2020. bez stipendija – samo JADA.

 

Kažu da je period studiranja onaj najbolji period života. Barem oni koji su studirali. Oni koji su stekli diplome na nešto brži način, sigurno će reći da je bolji onaj nakon studiranja, jer te onda čeka funkcija, dobra plata i amnestija od svih mogućih zloupotreba, barem dok traje tvoja vlast.

Trebinjskim studentima deficitarnih zanimanja u Novom Sadu već drugi mjesec zaredom kasne stipendije. Kasnile su one i prije, pa su pojedinci vjerovatno postali imuni na takve događaje. Gotovo da ih i ne dotiče.

Kažu, šuti, bolje da nekad dođe, nego da nam je ukinu. Vjerovatno svjesni da su čuda moguća, a da ih ni pravosuđe ne bi odbranilo.

Stipendije za deficitarna zanimanja iznose 200KM mjesečno, a u januaru ove godine su iznosile 0KM kako za studente prve, tako i za studente druge godine deficitarnog zanimanja.

Nedostatak papira, adresa, dobre ideje za izgovor ili jednostavno – novca u gradskom budžetu osjeti se i tokom februara.

Iz ugla studiranja u Novom Sadu, onaj ko nije na budžetu, godinu studija plaća između 800 i 1200KM u zavisnosti od zanimanja, dok na mjesečnom nivou troši za prijave ispita, poneki dodatni čas, menzu i osnovne životne potrebe minimalno 150-200KM, a na to treba dodati i 2 puta godišnje ovjeru semestra (2000rsd u prosjeku), a još ako živi u privatnom smještaju (što je većinom tako) oko 180-270KM na stan i 100-130KM na režije, pa nije teško izračunati koliki su troškovi studiranja i koliko znači stipendija.

Onaj koji je na budžetu ima olakšicu za plaćanje godine. Menza se ionako koristi sa bužetskim karticama ili po dva studenta jedu preko one koja je “na budžetu”, pa ćemo to i zanemariti. Razlika je i u cijeni prijave ispita i ovjeri semestra, ali samo kod pojedinih fakulteta, dok, na primjer na FTN (gdje je i najveći broj primalaca ove stipendije) nema razlike, pa tako izlazak na ispit košta 200rsd a ovjera semestra 2000rsd.

Još ako se izađe barem jednom mjesečno u noćni provod, ponekad između predavanja na kafu (a uzećemo primjer one najjeftinije u “Mašincu” za 70rsd (malo jače od 1KM) ili još bolju varijantu, da se Vlasi ne dosjete – 40rsd sa aparata na Pravnom fakultetu), ili ne daj Bože ako neko puši, pa i na kutiju cigara ode oko 5-6KM, cifra je vrtoglava.

Ponekad treba doći i kući. Ako ništa za januarske praznike, preko ljeta i za krsnu slavu, pa treba uzeti i trošak putovanja koji je oko 50KM autobusom u jednom pravcu.

Brucošijada, elektrijada…? Bez stipendija, bojim se, ostaće samo JADA.

Koliko ono bi prosječna plata u Republici Srpskoj? A koliko ima porodica gdje ne rade oba roditelja ili jedan nije među živima ili roditelji moraju raditi dodatni posao “na crno”? Koliko ima kuća sa 2 ili više studenata?

Ali, stipendija nema ni na vidiku. A po svemu sudeći javiće i oni iz SBB-a i Informatike da nema ni plaćenih računa, ali sreća u nesreći je što ide proljeće, pa ne smeta ako ugase grijanje.

Izgleda da je izborna godina uzela maha. S jedne strane novac ide na razno-razne spletke i kupovanja, a s druge idu i obećanja i zanimljive prognoze kada će “leći” stipendije.

Izgleda da u zavisnosti kako je ko naivniji ili ko je “čiji” stižu odgovori iz gradske administracije kada će i da li će stići stipendije.

Na sličan problem prije par godina načelnik susjedne opštine Bileća odgovorio je pred kamerama: “Dala bi crna majka, da ima o’kle.”

Nadamo se da je crna majka nešto ušparala za par godina pa možda obraduje i Trebinjce.

Ipak, umjesto da čekamo i dočekamo zvaničnu izjavu nadležnih Trebinjaca povodom ovog problema, nadamo se skorijoj isplati stipendija i poštovanju ugovorne obaveze.

Možda ne primamo svi stipendije, možda nismo svi ni studirali, ali ono što je važno jeste – solidarisati se.

Đ.V.

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

One thought on “Brucošijada, elektrijada…? U prvim mjesecima 2020. bez stipendija – samo JADA.

  1. Moćno je kako su isključivo studenti prve i druge godine najbitniji. Pouzdano znam da velika većina njih je otišla u Novi Sad na faks kao paravan da bi se provodila i zabavljala, a ne učila nauku. Kako se samo stariji studenti i oni koji su završili nisu žalili i pljuvali, pa su živi i zarađuju mnogo više od te bijedne stipendije? Stisni se malo, ne moraš izaći svaki vikend ili jesti napolju svaki dan, preskoči neku ijadu, pa će biti para.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: