Dodik najavio auto-put u Hercegovini, Čubrilović ga demantovao – ove godine ništa ni od brze ceste

Nakon silnih investicija koje su preplavile Hercegovinu, red je bio da se uredi i putna infrastruktura.

Obećanje o trebinjskom aerodromu ove godine proslavlja punoljetstvo. Tako je pored vazdušnog saobraćaja na red došao i drumski.

Milorad Dodik je posljednju posjetu u Hercegovini iskoristio za nova obećanja, a ovoga puta mašti na volju došao je auto-put od Trebinja do Foče.

Kako bih provjerio koliko su ozbiljne namjere i dokle je projekat auto-puta stigao, postavio sam poslaničko pitanje na adresu ministarstva saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske.

Iako je to kompleksan projekat, na odgovor se dugo nije trebalo čekati. O auto-putu, naravno, nije bilo ni riječi. Ipak, dobili smo informacije o jednom obećanju koje polako ulazi u drugu deceniju.

Generalni projekat i studijska dokumentacija će, prema odgovoru ministra Čubrilovića, možda biti izrađeni i tokom ove godine, a s obzirom da su dogodine lokalni izbori, nije isključeno da ćemo ugledati i prve obrise kuda bi brza cesta mogla da prođe.

Po običaju, do lokalnih izbora trasa će da “šeta” u zavisnosti od volje potencijalnih glasača, a prvi metri puta, barem na brzoj cesti, neće se zadugo vidjeti.

Iako smo regija sa najgorim putnim pravcima, počevši od čuvene dionice od Foče do Šćepan Polja, čiji je projekat izgradnje mosta i sanacije postojeće dionice upravo na nivou “samo da ucrtamo kuda je najbolje”, putevi u Hercegovini su i dalje kategorija maštanja i političkih obećanja.

Put Foča – Šćepan Polje

Ostaje pitanje hoće li prije proći “Prijedor putevi” sa sanacijom barem jedne dionice na ovom putnom pravcu od Trebinja do Foče za šta su dobili 4 miliona KM ili će čuvena brza cesta prije proći i nastaviti prema Ustiprači.

S obzirom da se radi o 4 miliona iz budžeta Reublike Srpske nije se ni čuditi zašto radovi ne počinju, jer smo mi imali situaciju da Vlada Kraljevine Holandije proslijedi 2.9 miliona evra za izgradnju puta od Berkovića do Nevesinja, a od 2018. godine otkako je grant odobren, do dana današnjeg ni marka nije uložena u taj putni pravac.

Put Nevesinje – Berkovići

Ruku na srce, stalni pritisci i vapaji o katastrofalnom stanju puteva u Hercegovini urodili su plodom pa je makar presvučen put od Trebinja do Ljubinja, a trenutno je u izgradnji i put od Ljubinja prema Stocu.

Kakvi će nam putevi biti, ipak nije do Vlade RS, već do Hercegovaca koji biraju tu istu Vladu, a kojih nema u njoj.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: