I policija u Vlasenici zainteresovana za slučaj “Ecoplast”, glavno pitanje – Ko stoji iza FB stranice aktivista

MUP Republike Srpske zainteresovao se za slučaj u kojem firma “Ecoplast” u vlasništvu Miroslava Kraljevića, inače dugogodišnjeg načelnika opštine Vlasenica, planira da sagradi objekat za hemijsko-termičku obradu otpadne plastike dnevnog kapaciteta 288 tona.

Naivni bi pomislili da se policija uključila u istragu koja će voditi utvrđivanju da li je ovim projektom ugroženo zdravlje stanovništva i cijeli eko-sistem, ali naivni su naivni, a naša policija – jednostavno, znate “naša policija”.

Počeli su tako pozivi građanima u svojstvu svjedoka (!?) na informativne razgovore u cilju otkrivanja (i otklanjanja) glavnog problema – ko se to okuražio, pa usprotivio da NAČELNIKOVU firmu dovodi u pitanje.

Sloboda je zaprijetila Vlasenici, pa su tako pripdnici MUP-a krenuli sa pozivima.

Poziv su, između ostalih, dobile i majka i kćerka, Nadežda i Branka Alimpić, od kojih je mlađa uključena u akciju prikupljanja potpisa protiv izgradnje objekta koji će “spržiti” 288 tona otpadne plastike dnevno, a starija, vjerovatno, u svojstvu majke koja bi po njihovim procjenama trebala imati ulogu ponavljača rečenice: “A što ti to treba u životu, okani se gluposti, ne zamjeraj se, vidiš da se i policija raspituje za to što radiš. . .”

Njihov muž i otac Dimitrije odazvao se na poziv prije 30-ak godina, a svoj život zajedno sa 28 saboraca dao je za Republiku Srpsku 26.09.1992. godine.

Nadežda nema ni društvene mreže, niti je lokalni aktivista, a glavna pitanja bila su – “Ko drži FB stranicu Eko Aktivisti Vlasenica”, “Ko je pokrenuo cijelu akciju”, “Ko to dijeli letke sa “netačnim informacijama”. . .

I drugi građani Vlasenice imali su zanimljive razgovore sa policijskim službenicima.

Uprkos policiji koja je, očigledno, stala na stranu prerade otpadne plastike nasuprot zdravlju stanovništva, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prekinulo je postupak izdavanja ekološke dozvole za postrojenje koje bi služilo hemijsko-termičkom tretmanu otpada u opštini Vlasenica dok Vrhovni sud Republike Srpske ne donese odluku povodom zahtjeva za vanredno preispitivanje sudske odluke, koji je podnio Centar za životnu sredinu u decembru 2022. godine.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: