Ako vas pogodi zemljotres – držite fige, jer gradska uprava ništa ne garantuje!?

Krajem aprila Hercegovinu je pogodilo više zemljotresa, od kojih je najjači izmjeren na 5.8 stepeni prema Richterovoj skali.

Za Trebinjce je, srećom, zemljotres prošao dosta manje kobno nego za stanovnike opština Ljubinje i Berkovići, ali je prijavljeno 58 nastalih oštećenja, kako su javili iz JU “Ekologija i bezbijednost”.

Ono što nije objavljeno tada, a ključna je stvar za nastanak štete, jeste pitanje saniranja posljedica zemljotresa.

Rješenjem o imenovanju komisije u stavu III piše da: “Grad Trebinje ne preuzima obavezu naknade štete, ali će u odgovarajućoj proceduri pokušati obezbijediti odgovarajući nivo sredstava za ovu namjenu kod nadležnih republičkih organa.”

Koji je to nadležni republički organ, na koga se i zašto se prebacuje odgovornost?

Šta ćemo u slučaju ako Grad Trebinje ne uspije obezbijediti odgovarajući nivo sredstava?

Je li zbog toga komisija kad izađe na teren tužno saopštava ljudima da se ne nadaju mnogo, te da štetu pokušaju sanirati sami?

Kažu, počnite polako popravljati kuće, jer i ono što dobijete – biće vjerovatno simbolično.

Kada su u pitanju jeftini politički poeni, iz budžeta Grada išao je novac za pomoć Opštini Kostajnica, međutim opštine Berkovići i Ljubinje (čija vlast nije u rukama SNSD-a) nisu dobili ništa iz budžeta Trebinja, a sam prijedlog o pomoći ovim, susjednim i hercegovačkim opštinama odbijen je da uđe u dnevni red na prethodnoj sjednici Skupštine Grada Trebinja.

Šta i koliko za građane Trebinja znači ovogodišnji budžet od skoro 38 miliona KM? Po svemu sudeći za običnog čovjeka ta cifra ne predstavlja ništa.

Ostaje nam samo da čvrsto držimo fige i molimo Boga, jer vjera u gradsku upravu na čelu sa Ćurić Mirkom odavno je izgubljena, osim ako niste u sistemu vlasti.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: