ŽRTVA DANA: Premijer Srpske se vozio putevima Hercegovine.

Premijer Radovan Višković danas boravi u Trebinju, gdje je umjesto kese sa kafom, rakijom i voćem donio pune ruke obećanja.

Kako je sam rekao, a moguće da je iz njega i mučnina progovorila, u Hercegovinu ovaj put nije sletio, već je došao automobilom.

Kaže da je došao da dokaže da visoki zvaničnici Republike Srpske znaju kakvo je stanje sa putevima u Hercegovini.

Ostaje nejasno kako se prije pet ili deset godina nije zapitao ili eventualno “zakačio” neku fotografiju putem društvenih mreža.

Ipak, čovjek ništa ne zna dok ne proba, pa se tako Radovan Višković odlučio na avanturu hercegovačkim drumovima.

Ostaje nepoznanica da li je Radovan išao preko Foče i Čemerna, te osjetio čari uskih puteva, rupa i lakat-krivina ili je svoje putešestvije usmjerio preko Mostara i Ljubinja, te time pokazao da još uvijek nije spreman za “reli vožnju”.

Izgleda da je još uvijek rano za priču oko putnih pravaca Foča – Šćepan Polje, Gacko – Nevesinje i Gacko – Foča, ali vjerujem da će uz prve zrake ljeta (čitaj: kako se budu bližili izbori) biti i o tome priče.

S obzirom da ni u četvrtoj godini njegovog mandata nema ni metra novog asfalta, a kamoli konkretnih projekata za rješavanje ovih putnih pravaca, sigurno je da se to ne nazire do daljnjeg.

Istočna Hercegovina ima tu nesreću da ima onoliko glasača koliko njegov SNSD može anulirati “izbornim radnjama” u drugim izbornim jedinicama, poput Doboja, oko kojih još uvijek istražni organi nisu dali konačne odgovore iako su lokalni izbori u Doboju ponovljeni kada je preko 15.000 glasova “nestalo”.

Hercegovcima ne preostaje ništa drugo nego da stave prst na čelo i sanjaju o pristojnim putevima, dok će autoputevi ostati teška nepoznanica i svojevrstan “science fiction” dok je ovakva vlast na čelu Republike Srpske.

O gondolama i tunelima iz opštine u opštinu suvišno je i pričati. Doduše to su snovi građana Sarajevsko-romanijske regije.

Valjda se i premijer sjeti nimalo prijatne avanture, pa rebalansom budžeta ili pozivom ministra saobraćaja i veza makar za par kilometara pristojnog puta usreći kako buduće avanturiste iz Vlade RS, tako i stanovnike Hercegovine, ali i mnogobrojne turiste koji idu prema Trebinju i moru iz pravca Srbije.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: