Za supruge umrlih boraca duplo manje novca nego u prošloj godini?!

Budžet Grada Trebinja za 2022. drugu godinu proglašen je od strane vladajuće garniture za “istorijski”, odnosno nikad viši i nikad bolje isplaniran.

Kada pogledamo budžet Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, vidimo da su čak i povećana davanja za supruge umrlih boraca, sa 100 na 110 hiljada KM.

Međutim, u praksi to ne izgleda tako. Naročito ako pitate supruge umrlih boraca kojima su davanja ove godine smanjena duplo iako je budžetom više novca predviđeno za tu namjenu.

Iz gradske uprave nezvanično su saopštili da se radi o većem broju prijavljenih ove godine, te da usljed toga one imaju duplo manje novca nego prošle godine.

8. mart 2022.

Postavlja se logično pitanje, zašto gradonačelnik Ćurić nije realocirao dodatna sredstva za ovu namjenu?

Imamo primjer da je prošle godine gradonačelnik pronašao način da prebaci više stotina hiljada KM za izmirenje dugovanja u FK “Leotar”-u (bez da se pita otkud ta dugovanja koja datiraju godinama unazad, niti ko je oštetio klub).

Ostaće nejasno zbog čega, a uprkos najvišem budžetu do sada od gotovo 38 miliona, nema dodatnih, makar i par desetina hiljada KM za supruge umrlih boraca.

Postavlja se pitanje ko je krojio budžet i ko je planirao očigledan deficit za ovu kategoriju, te kada će Trebinje dobiti načelnika Odjeljenja za finansije kojeg nema skoro godinu dana.

U vrijeme enormnog rasta cijena gdje je penzija od 300 do 400 KM nedovoljna da namiri osnovne životne potrebe, tužno je smanjivati i ovo malo novca što ove gospođe, a pretežno bake dobijaju od gradske uprave.

Ostaje ružna činjenica da se i u samoj prijavi koliko će koja sredstava dobiti, a što se razlikuje u svega 10 ili 20KM gleda i visina penzije ili eventualnih primanja.

Logično je, što znam iz više primjera, da se one koje žive lagodnijim životom i kojima ne znači toliko taj novac (koliko znači mnogima sa izuzetno malim penzijama i “tanjim” kućnim budžetima) neće ni prijaviti za ova sredstva od gradske uprave.

Ružno je dijeliti supruge umrlih boraca zbog toga što je jednoj penzija 300KM a drugoj 350KM, te smatram da je najbolje rješenje jednoobrazno davanje za sve.

S obzirom da se ovaj dodatak isplaćuje u tri dijela, gradska uprava i gradonačelnik Ćurić imaju vremena da prebace dodatna sredstva, te da upute javno izvinjenje suprugama umrlih boraca.

Detaljnije u video prilogu na ovom linku.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: