Loše vijesti za trebinjske studente

Skupštinska većina usvojila je danas rebalans budžeta za 2021. godinu u kojoj su studenti “zakinuti” za redovne stipendije za 20.000KM u odnosu na usvojeni bužet 2021.

Međutim, ni 2022. godine neće se posvetiti veća pažnja od dosadašnje u vezi sa stipendijama za trebinjske studente.

Prema prijedlogu budžeta za 2022. godinu stipendije su ostale u iznosu od 140.000KM, a predloženi amandman koji sam uložio kao odbornik na današnjoj sjednici za dodatnih 140.000KM nije usvojen.

Odbornici vladajuće koalicije predvođeni SNSD-om nisu prihvatili da se za studentske stipendije poveća davanje i da za stipendije iz gradskog budžeta bude izdvojeno 280.000KM, iako je ovaj prijedlog izazvao burne rasprave, gdje su padale i teške riječi.

Dobili smo potvrdu od gotovo svih odbornika da su ZA povećanje, međutim pojedinci iz kluba SNSD-a su “izletili” time da ipak ne smiju glasati za ovaj prijedlog, jer su dio vladajuće koalicije.

Predložio sam da isti prijedlog amandmana predloži neko drugi, ali ponos vladajuće koalicije izgleda da je važniji od studenata.

Iako se vlasti hvale “istorijskim” budžetom koji iznosi blizu 39 miliona KM, za studente nije bilo više sluha.

Studenti dobro znaju kolika je “frka” oko stipendija, mnogi su nezadovoljni visinom od 100KM ali i spiskovima, gdje nemali broj studenata završi “ispod crte”.

U amandmanu na budžet predložio sam da se povećaju novčana davanja na stipendije, kao i broj studenata koji će ih u 2022. godini primati.

To svakako odlučuje komisija koja pripada gradskoj upravi, a koju imenuje gradonačelnik, ali umjesto sa 280.000KM, raspolagaće u 2022. godini sa iznosom od 140.000KM, ukoliko ne bude dodatnih, kao i ove godine, realokacija od strane gradonačelnika, pa je rebalansom budžeta utvrđeno da je iskorišteno samo 120.000KM od ukupno 32.128.000KM.

Studenti, prst na čelo!

Ja se lično nikada nisam prijavio, niti planiram da se prijavim za primanje stipendije, kako ne bih zauzimao bilo kom studentu mjesto, jer znam kako mnoge moje kolege “krpe” kraj s krajem i sa čim se sve susreću roditelji, a naročito oni koji imaju dva ili više studenata u kući.

Stipendije su česta tema među studentima, naročito kada kasne, što je ranije i bio slučaj, a ovakav odnos gradskih vlasti je u najmanju ruku nekorektan.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: