Buđenje ili propast – izbor je na nama

U prethodnom periodu mogli smo da vidimo kako funkcioniše jedno društvo koje političari vode po kafanama, kako je par puta naglasila Jelena Trivić, poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Baš kao što i konobari prihvataju bakšiš po tim kafanama (ako im ostave koju marku), tako i Republika Srpska prihvata kamatnu stopu u iznosu od 5.02%. Obveznice nas obavezaše dugom od nekoliko stotina miliona KM. Nažalost već smo imali dugove koji su se objesili o vratove narednih generacija, a šta će biti nakon ovoga, bojim se i da zamislim.

Ne postoji domen društva i ovog trulog sistema koji funkcioniše na pravi način. Sve je klimavo i na staklenim nogama. U sve su upleli svoje sopstvene interese i korist svojih bližnjih. Ministarstvo finansija predvođeno Zorom Vidović, sigurno – ali ne i polako nas vodi u propast. Stanje opšte katastrofe. To je ista ona žena koja je izjavila na sjednici Narodne Skupštine, da ako nismo zadovoljni životom u RS, idemo u Federaciju. Pogledajte koji snimak i zapitajte se ko je doveo i postavio dotičnu na ovu funkciju. Osobu koja nema kapacitete da sklopi 2-3 rečenice. Da li takvi trebaju da nam vode državu? A ima ih koliko hoćete. Još vodi finansije. Pa dobro Vukanović i kaže da je ona grobar istih.

Zaduženja su sve veća, Republika Srpska nam pred očima propada, gotovo sva preduzeća negativno posluju, dugovi rapidno rastu, narod je sve siromašniji, ekonomija je u kolapsu kao i zdravstvo. Nemamo stalak za infuziju, ali je Đajiću imperativ na parkingu. Nekada se zapitam kako ih nije sramota da se pojave pred narodom i izuste ijednu riječ, a onda se sjetim da im je jedini interes – novac. Onaj zajednički, vitalni, ne poznaju.

БАЊАЛУКА, 8. ЈУНА /СРНА/ – Лидер СНСД-а Милорад Додик, ДНС-а Марко Павић и СП-а Петар Ђокић на конфереренцији за новинаре у Бањалуци.

Manipulacije prevazilaze granice zdravog razuma. Eto izbora, novih zaduženja i afera, pa čekaj, eto i referenduma! Malo ćemo da se otcijepimo, ponovo. Po hiljaditi put. Referendum nas posjećuje tačno koliko i Kinezi koji će graditi novi blok TE Gacko. Malo-malo pa ih eto.

U budućnosti će polovina redovnih prihoda morati da ide na vraćanje kredita. Šta se dešava sa formalnim i neformalnim institucijama koje trebaju da podstiču ekonomsku aktivnost? Ti organi moraju da budu potpuno tehnički kompetentni, tj. sposobni da u praksi koriste svoja znanja i odgovaraju samoj zajednici pa na kraju i građanima. A odgovaraju samo vrhu zajednice, jer ih je on i postavio. Samo stupanje na berzu mora da prođe uz konsultacije, koje se plaćaju milionima. Zakon o zaduživanju, dugovima i garancijama krasi jedan dio koji dopušta Vladi da radi šta god hoće i da nas stavlja u izuzetno nepovoljan položaj, ne razmišljajući kako ćemo se izvući iz tih lanaca. A kako i da razmišljaju kada tu sjede ministri poput pomenute gospođe? Za njih misli neko drugi.

Takse, poreze i doprinose plaćaju građani, no moraće plaćati i kredite koji idu ko zna gdje. Svjedoci smo srljanja u debakl i potpuno srozavanje. Ako se u Republici Srpskoj toliko dobro živi kao što tvrdi vladajuća partija, šta će nam toliki krediti?

Promjene su moguće jedino ako se narod osvijesti i ne dopusti havariju. Narod je uvijek zadnja rupa na svirali. Oni profitiraju, kupuju nekretnine, imaju trenažne letove i gledaju iz helikoptera i aviona kako Banjaluka sija do Budimpešte. A roditelji gledaju kako djetetu da kupe knjige i daju za sok sa drugarima. Borci nam umiru od gladi, ratni vojni invalidi nemaju za osnovne egzistencijalne potrebe, a oni imaju milione za avione. Izgradili su svijest koja je oguglala na njihove lopovluke i krađe. Ja ne mogu da pronađem neko drugo opravdanje za višegodišnje, pa i decenijsko postojanje istih lica na političkoj sceni.

Treba uzeti metlu i dobro tu scenu pomesti i očistiti. Nadam se da ćemo zajedno uspjeti 2022.

Nikolina Jelić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: