Kriza srednjih godina

Kriza je opasna stvar. Pogotovo kriza identiteta. Ujutro se ustaneš kao veliki patriota, uđeš u kabinet i nedostaje ti trobojka. Do ručka osudiš Srebrenicu, nakon ručka potpišeš dokument za ulazak u NATO pakt, a za večeru braniš Republiku Srpsku. Pred spavanje brojiš ovce, pa onda sanjaš kako ih šišaš.

Tvoj život je monoton. Razne brojke vrte ti se po glavi. Više ne znaš kad si kome tender namjestio, da l’ po krvnoj ili duhovnoj, kumovskoj vezi.

Kriza je kriva za to što nas napadaju a mi se moramo braniti. Nekako se već grčevito odbranimo od tog imaginarnog neprijatelja, kad eto ti novih napada. Pojavljuju se unutrašnji neprijatelji. Ni manje ni više, nego rušitelji institucija, rušitelji ustavnog poretka!!! Ne, nisam mislio na kneza. . . Mislio sam na one što prave državne udare i na one što pišu protiv velikaša.

Srećom, tu su da te spase kapitalne investicije sa drugog kontinenta. Ne, nisu dolari. To je predstavnik jedne od, kako kažu, vodećih svjetskih korporacija iz Vijetnama. Obiđeš sa njim neke firme, slikate se, ali ispadne vam mutna slika. Onda ti on kaže da se ne brineš jer on zna dobro u tom fotošopu.

Kriza identiteta je, na primjer, kad se SRNA ponaša kao Bambi, te ne izlazi iz svijeta bajki.

Nije ta briga samo kod nas. I u komšiluku su slične stvari. Jedan komšija najavljuje jubilarni 30. put ove godine da će, ako se situacija pogorša, morati da šalje vojsku dole, na jug. Kaže, pomno prati situaciju. Valjda mu je lakše da pročita taj scenario, jer ga je on i pisao. To je ono kad hapse naše, a on zabrinuto rješava probleme preko prijatelja u Evropi.

To je onaj što se o jadu zabavi sa ROSU, dok mu premijerka svojoj djevojci mrsi kosu.

Drugi je zaratio sa crkvom. Ipak, bolje da ratuje sa njom nego sa svojim aferama. Crkva je ipak jedna. Doduše, jedna s kojom ratuje, ima on i svoju. Napravio je da bi narod imao o čemu da govori dok on obavlja svoj posao ovih 30-ak godina.

I tako, kriza je u čitavom komšiluku. Ekonomska, moralna. . . Najveća je, ipak, kriza svijesti.

Dokle god bude bilo krize svijesti, biće i krize srednjih godina. Mladost su nam rastjerali, ali iskustvo grade i dalje. Nadam se da je kriza srednjih godina ono u čemu ćemo naći utjehu i korijen problema. Očigledno je da je tako, jer oni stvarno više ne znaju kud udaraju, sve će učiniti zarad fotelje, spremni su i na promjene fotelja, oslačalo im se, uzvrtili su se. Nikako da im neko kaže da je kućna fotelja najbezbolnije rješenje za njih a najbolje za nas. Kriza srednjih godina im unosi nemire pa više ne znaju ni šta su jeli juče a kamoli pričali i obećavali.

Pojedince ona drma preko 15 godina. Da, oni su fenomeni. Fenomeni, po mnogim referencama.

Zato, ti si MLAD i to ne možeš imati. Ustani, protresi glavu!

Bori se za ljetovanje na primorju, da ti oni raspremaju sobu i čiste toalet, a ne TI njima.

Bori se da OVDJE voziš njemačko auto, a ne da ga u Njemačkoj sklapaš.

Ako nisi dao drugu priliku djevojci koja te je prevarila. . .

Ako nisi dao drugu priliku pekari u kojoj si pojeo loš burek. . .

Ako ti je prekipilo da ti stalno uzimaju pare u nepovrat. . .

Ne postoji razlog zašto gledaš kroz prste nekome ko te konstantno vara, kome đavolji proizvod nema kvalitet, ko ti uzima i crno ispod nokta, a redovno te zadužuje.

Osim, ako kriza nije uzela maha.

Psihička kriza.

Oštro pero: Đ.V.

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: