Kriza identiteta javnog servisa

Svašta smo navikli vidjeti na programu javnog servisa Republike Srpske. S obzirom da su isti dužni plaćati svi građani, ta konstatacija dobija tužnu notu.

RTRS kao javni servis, umjesto da je u službi svih, opredijelio se da stane na jednu stranu i vrši jaku propagandu, i tako godinama unazad. Prenosili su vijesti o tome ko je neprijatelj a ko prijatelj Republike Srpske, koje su to obojene revolucije, a koji (kontra)mitinzi su za spas Republike Srpske i time kao rezultat dobili veliku podjelu građana.

Dobili su one koji nikada ne bi upalili taj kanal na svom malom ekranu i one koji gledaju isključivo taj kanal kako bi se informisali.

S obzirom da mnogi stariji sugrađani nemaju “moderne” telefone, ne znaju se služiti računarima i internetom, jedini izvor informacija im je upravo TV. Najlogičnije je da uključe javni servis, jer bi valjda trebao biti i najtačniji i prilagođen svima, u istovrijeme svačiji a ničiji. Tada zloupotreba javnog servisa dobija na značaju.

Prije svega 10-ak dana, tokom večernjeg dnevnika RTRS, dan nakon što je javni servis Srbije-RTS objavio kartu Srbije bez Kosova i Metohije, RTRS objavljuje kartu Srbije u čiji sastav ulazi i Crna Gora.

94778904_295232664800209_599569046450470912_n

Ništa ne bi bilo sporno da je to i stvarna politika koju podržava RTRS. Oni, koje svakodnevno veličaju na RTRS, nisu podržali čak ni deklaraciju o položaju Srba u Crnoj Gori, a znamo da je prethodni period bio buran za Srbe i SPC u Crnoj Gori.

Upravo oni stariji gledaju dnevnik, te je to došlo kao “kec na desetku”, ne bi li se promovisao lažni patriotizam.

Ipak, RTRS samo 10 dana kasnije pokazuje svoje pravo lice u prenosu školskih časova online nastave, pa kartu Srbije ipak ostavlja bez Kosova i Metohije. Iako Bosna i Hercegovina nije priznala nezavisnost tzv. Kosova, a prije svega zbog Srba i Republike Srpske, RTRS prikazuje kartu u kojoj se priznaje tzv. Kosovo.

94386731_224286392132884_957104625503174656_n

Osnovci će tako putem online nastave naučiti da je Jugoslavija imala još jednu republiku. Ali dobro, osnovci nisu glasači, a i mladi su, možda nekada i nauče.

Patriotizam od strane onih koje veliča RTRS pokazao se do sada kao mrtvo slovo na papiru. Pored potpisa ANP-a (ili PR, kako god) za ulazak u NATO pakt, patriotizam se pokazao i na položaju radnika, raseljavanju na stotine (?!) hiljada ljudi, tretiranju budžeta, sumnjivim tenderima, progonima i zastrašivanjima. . .

Licemjerju nema kraja, ali važno je da se sve dobro našminka i plasira navinom narodu.

Đ.V.

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: