Otvoreno pismo “apolitičnim” planinarima uz nekoliko (ne)prijatnih pitanja

Nimalo nisam iznenađen mijenjanjem teza od strane lokalnog SNSD-a, koji pokušava na svaki način da preokrene priču i pokušava predstaviti moj klub odbornika “Za pravdu i red”, kao i mene lično u što negativnijem svjetlu.

Prvo ću razjasniti kako je uopšte došlo do “sukoba” između mene i tobož PD “Vučji Zub”, sa kojima nemam apsolutno nikakvog razloga da se dopisujem ili javno prepucavam, niti su oni bilo kakva meta, a u nastavku ide odgovor “apolitičnom” bračnom paru (Tomić) Škero koji su jedini i stvarni potpisnici pisma protiv mene.

Dakle, biću vrlo jasan i argumentovan u dokazivanju opravdane sumnje da je projekat gradnje biciklističke staze plagijat.

Mirko Radovanac, predsjednik “Jugo Cikling Kampanje” iz Beograda prvi je počeo sa projektima biciklističkih staza na starim prugama, a prvu je uradio u gradu Užice. Još u vrijeme kada je gradonačelnik bio Dobroslav Ćuk imao je razgovore sa gradskom upravom Grada Trebinja kako bi došlo do izgradnje biciklističke staze “Ćiro 1”. S obzirom da nije uspio uspostaviti saradnju, tada prvi IPA projekat na našim prostorima preuzela je susjedna Opština Ravno, koja je i bila nosilac projekta izgradnje biciklističke staze “Ćiro 1”.

S obzirom na zainteresovanost za izgradnju biciklističke staze “Ćiro 2”, gospodin Radovanac boravio je krajem 2017. godine u Trebinju, gdje ga je sa saradnikom primio tadašnji zamjenik gradonačelnika Grada Trebinja, Mirko Ćurić.

Ćurić im je tada ustupio vozača i službeno vozilo gradske uprave Trebinja, kako bi posjetili lokalitete na kojima bi eventualno gradili tu biciklističku stazu. To dokazuju i fotografije u ponudi koja je zvanično dostavljena Gradu u oktobru 2017. godine pod nazivom “Trebinjska osmica”.

Zvaničnu ponudu možete pročitati ispod:

Beogradska “Politika” o Radovancu

Ipak, nikada nije došlo do saradnje između gospodina Radovanca i gradske uprave Grada Trebinja. Mirko Radovanac ignorisan je i praktično otjeran, iako je dokazan u tom poslu, što dokazuje činjenica da je Evropska asocijacija zelenih staza dodijelila Gradu Užice nagradu za užičku Zelenu stazu, prvu takve vrste u Srbiji, čiji je on tvorac.

S obzirom da gospodin Radovanac nije nikada dobio nikakav odgovor da Grad Trebinje nije zainteresovan za takvu vrstu projekta, lijepo bi bilo makar kad se već sprovodi gotovo identična ideja da to ne saznaje iz medija.

Iznio sam podatak na sjednici Skupštine Grada Trebinja da je nosilac projekta izgradnje biciklističke staze PD “Vučji Zub”, što je i šef kluba “SNSD” Luka Petrović potvrdio riječima: “Ja ne vidim razlog da te ljude gušimo, a da dajemo nekom drugom šansu. Slobodno prenesite da je moj stav da će PD “Vučji zub” uvijek imati prednost zato što okupljaju ljude Trebinjce, volontere, donatore, u odnosu na bilo koga sa strane.

U “oštrom odgovoru” planinarskog društva navode da nemaju nikakvu vezu sa projektom, ali svakako da su uključeni u detalje oko istog što dokazuje i javni nastup Igora Škera, slikanje uz visoke zvaničnike i izjava za medije.

“Vučji zub” učestvovao je u projektu Via Dinarica, pa i nije neka velika greška i lapsus povezati sve u jednu cjelinu.

A sada ide rubrika pod nazivom “Kad me već vučete za jezik” za “apolitične“ planinare i potpisnike pisanja protiv mene, koji nisu uspjeli lično i uživo da naprave bilo kakav efekat, iako je Tanja Tomić Škero imala verbalni sukob sa mnom ispred zgrade gradske uprave tokom sjednice, svega par minuta nakon gorepomenutih događaja i replika sa Lukom Petrovićem.

Iako je pokušala napraviti predstavu, ipak nije spremna stigla na “duel”, za koji imamo i više svjedoka. Uprkos tome što sam gospođi Tomić Škero razjasnio (kao i Luki Petroviću na sjednici neposredno prije toga) da apsolutno nikakve veze nema ko gradi biciklističku stazu, već je akcenat na tome da je ne gradi onaj ko je došao sa idejom, baš iz razloga jer nije “provjeren” kadar Partije, te da bih isto reagovao da je u pitanju Marko Marković ili Janko Janković, čitam u njenom i njenog supruga pismu da ja “mrzim planinare”?!

Da li PD “Vučji Zub” ima ikakve veze sa gradnjom biciklisičke staze, manje je bitno za suštinu priče oko ovoga projekta, a svakako da je iza PD više projekata, kako realizovanih, tako i realizovanih isključivo u papirologiji.

Postavlja se pitanje šta radi predsjednik tog udruženja Igor Škero sa visokim zvaničnicima Saveza nezavisnih socijaldemokrata prilikom osvjetljenja tunela i zašto baš on daje izjave za javnost?

Kažete da ste bili meta napada određenih političkih struktura, kada je bila priča oko prodaje planinarskog doma, te da je ovo nastavak određenih pritisaka? Prisjetite se samo gdje su bili pomenuti u vašem pisanju gospodin Nebojša Vukanović i gospodin Nebojša Milišić, ali i Dajana, na čijoj strani u tom periodu?

Možda se i ne sjećate, a možda ste namjerno izbrisali te uspomene, jer to sada i ne donosi neku korist. Podsjetiću vas putem ovog linka.

Ako vas možda kojim slučajem pamćenje ne služi, pitajte nekoga ko je ponio sajlu koja je postavljena ispod vrha Orjena ili recimo kako je dio ekipe stigao na Fruškogorski maraton?

Znali ste da obradujete nekadašnjeg načelnika tada Opštine Trebinje Dobroslava Ćuka fotografijama sa planinskih vrhova Evrope na kojima ste viorili zastave SNSD-a.

Nije ni načelnik bio škrte ruke, pa je bilo zaposlenja u javnom (elektro-energetskom) sektoru.

Uokvirena crvenim okvirom, zastava SNSD-a razvijena od strane Danka Karića našla se i na zidu kabineta načelnika Ćuka.

Nedugo zatim, “apolitično” ste imali jako tijesnu saradnju i sa narednim čelnikom našeg grada. Iako sada pokušavate to vrijeme da predstavite kao isključivo vrijeme svađe i pokušaja otimanja planinarskog doma, znamo i vi, a i ja da nije baš sve samo zategnuto i negativno bilo.

Možete li nam reći koliko puta vam je gradonačelnik Slavko Vučurević “valjao”? Je li momenat kada ste se razočarali u njega onaj u kom gospođa Tomić Škero ipak nije postala portparol gospodina Vučurevića?

Kako vam je bilo na ekspediciji u Turskoj, na planini Ararat? Nisam pronašao nikakve slike sa druženja, jeste li uopšte bili tamo?

Ova fotografija nastala je u predizbornoj kampanji, kada je Tanja Tomić Škero ujedno bila i kandidat za odbornika na listi Saveza nezavisnih socijaldemokrata, ali i zaposlena na poziciji novinara u Herceg TV.

“Apolitična” Tanja nije se domogla skupštinskih klupa, ali jeste dva sprata iznad Odjeljenja za kulturu, porodicu, sport i obrazovanje.

Posebna podrška išla je za tada kandidata, a sada gradonačelnika Ćurića, ali ni to nije bez utemeljenog obostranog zadovoljstva

Naime, firma “Dimex Spring Air“, gdje je zaposlena supruga gradonačelnika Ćurića, (a koja je i registrovana na istoj adresi – Rastoci bb, gdje i “XT Company” na čijem je čelu Sofija Ćurić) bila je široke ruke, pa je koncem 2016. godine i “Dimex Spring Air” kupio robe u vrijednosti blizu 3000 evra.

Kako, zašto i na koji način je ova transakcija izvršena, takođe je je jedno od pitanja, a pomoć prijatelja glasi – ne radi se o blagonaklonosti i ljubavi prema planinarima i prirodi.

Znala je ta podrška da se isplati i preko Ćurićevog kuma, v.d. direktora Elektroprivrede Republike Srpske. Tako je i Elektroprivreda RS znala biti zahvalna.

Ponoviću pitanje Nebojše Milišiča – gdje ste kada se sijeku parkovi u centru Trebinja? Odgovor je jasan i onom najnaivnijem, pa ga ne morate ni dati.

Ah, praštajte, sad sam se sjetio da ste najavili da se nećete dalje “dopisivati” i “valjati u političkom blatu”.

I za kraj, da još jednom ponovim – nemam nikakav sukob sa bilo kakvim planinarima ili ne daj Bože planinarskim društvom “Vučji Zub”. Ne mrzim nikog, a kamoli planinare, ali prezirem laž i manipulaciju.

Pojedinci ne treba da se kriju iza kolektiva. Maske lako padaju, džabe ih stavljate. Da smo zdravo, nego šta!

Srdačan pozdrav,

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

2 thoughts on “Otvoreno pismo “apolitičnim” planinarima uz nekoliko (ne)prijatnih pitanja

  1. Svaka cast! Sjajno demaskirano. Argumentovano. Konacno demaskirano PD. To jeste bilo nekad uzorno plan.drustvo. Vise ne. Politika se uplela i mislim da bi doticnu trebalo izbaciti iz PD. Mnogo je stete nanijela. Jer tamo ima sjajnih ljudi koji je zaista cilj promocija zdravog zivota, ocuvanje prirode itd. Ovoj nije. Jedini cilj koji je imala je novi posao. I, eto, tu je uspjela. U svemu ostalom (mnogo bitnijem) nije.

    Liked by 1 person

  2. Postovani Djordje posto je na stranici Gradske uprave upravo objavljen neki clanak (ni u kom slucaju demanti, jer osim hvalospjeva planinarima nije demantovan nijedan vas stav) ja se nadam da im slijedi Vas odgovor.. Srdacan pozdrav i do konacne pobjede!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: