Hercegovački Cesar Milan – Dalibor Topalović

Već duži vremenski period, u opštini Gacko zastupljena je praksa nebrige o životnoj sredini ali i bićima koja u istoj obitavaju. Grad zagađenog vazduha, zemljišta i voda, sa studioznom Strategijom razvoja do 2028. godine. Strategija razvoja koja je usklađena sa globalnim planovima održivog razvoja i razvojem u Republici Srpskoj. Naglasak Desete redovne sjednice Skupštine Opštine Gacko, bio je rast i razvoj. Međutim, iako je dokument orijentisan poboljšanju lokalne zajednice u raznim aspektima, evidentno je da neki drugi projekti, na koje apeluju građani i udruženja, moraju čekati.

Udruženje za zaštitu životinja „Nera“, čiji je osnivač Dalibor Topalović, stanovnik Gacka, podstaknut lošim ophođenjem prema životinjama ali i skupštinskom odlukom o „humanom zbrinjavanju i eutanaziji pasa“ iz 2021. godine, svojim aktivnostima obuhvata i izgradnju prihvatilišta za napuštene životinje.

Već dva mjeseca ne dobija odgovor od načelnika Ognjena Milinkovića, iako je uredno tražio razgovor, kako bi prezentovao svoju ideju i urađeni projekat, koji čuči u njegovoj ladici. Praksa nehumanog tretiranja pasa lutalica naglo je pojačana krajem januara 2022. godine. Pronađena su 24 tijela, od kojih je 5 ubijeno iz vatrenog oružja, što je otkriveno izlaskom na teren. Psi su otrovani u užem dijelu grada.

Dalibor je po ovom pitanju imao korektnu saradnju sa pripadnicima Policijske stanice Gacko, komunalnom policijom i zaposlenima u veterinarskoj stanici. Ipak, na prijem kod načelnika još uvijek čeka, iako je Milinković u aprilu 2021. godine izjavio da su optužbe okrenute ka lokalnoj upravi po pitanju nehumanog odnosa prema životinjama degutantne, te da će on kao veliki ljubitelj životinja i prirode, sprovesti istragu o cijelom slučaju.

Ono što pored monstruoznog ponašanja prema životinjama dodatno zabrinjava, jeste evidentna neupućenost na opasnost koja dolazi od otrova koji se posipa po javnim površinama, gdje u kontakt sa otrovanim životinjama koje su ostavljene po gradu mogu doći mališani i ljudi, kao i vlasnički psi.

Takve činidbe predstavljaju grubo kršenje Krivičnog zakonika Republike Srpske i člana 390. koji se odnosi sa mučenje i ubijanje životinja. Takođe, otrovne supstance koje su ostavljene širom javnih površina za sobom povlače i krivičnu odgovornost po KZRS i članu 370.

Otrov je posut i duž magistralnog puta Gacko-Nevesinje, kuda prolaze i druge životinje, najčešće stoka iz okolnih sela. Dalibor je apelovao na sve nadležne da se konačno pokrene istraga, da se izuzmu snimci sa video nadzora te da se počinioci pronađu i pravno sankcionišu.

Dalibor je posebno zabrinut time što istraga tapka u mjestu i počiniocu daje prostora da nastavi ono što je započeo. Takođe, istakao je i da ga brine ćutanje onih koji su dali podršku projektu Udruženja za zaštitu životinja „Nera“. U kratkom vremenskom periodu od osnivanja, izvršen je veliki broj vakcinacija i revakcinacija gatačkih šapica, dvije sterilizacije, a uskoro i treća. Troškovi ishrane su svakako veliki, ali on ističe da od svoje ljubavi prema napuštenim životinjama neće odustati. Ostaje realizacija projekta, gdje se nada podršci uprave RiTE Gacko, povodom zemljišta koje se nalazi u svojini ovoga preduzeća, a predstavljalo bi najbolju soluciju za projekat prihvatilišta.

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja Republike Srpske u prvoj odredbi govori o zabrani mučenja i nehumanog postupanja prema ovim nedužnim bićima. O ovom ogromnom problemu pričaju brojna udruženja koja čine sve shodno finansijskim mogućnostima, ali je neophodna uključenost lokalnih vlasti i stanovnika. Načelnik bi trebao pozvati Dalibora na razgovor koji je on tražio, ali i objasniti javnosti šta se dešava sa otrovnim supstancama koje su posute po javnim površinama, pa i u samom centru grada.

Podrška dobrih ljudi ne izostaje. Želja da se životinje zaštite vodi Dalibora kroz ovaj težak proces.

Vrijeme je da zajedno zaštitimo Nerine drugare.

Nikolina Jelić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: