Da nas bar samo sa ta tri prsta kradu. . .

Naš narod obožava da “bistri” politiku, praktično da nema tog sina nacije koji se ne razumije najbolje i ne zna neku informaciju direktno iz vrha ili mračne fioke u kojoj se kriju sve istine. Najčešće po slavama kad se popije koja više dolazimo do one visoke, u kojoj Rusija napada Ukrajinu, Tramp je bolji za nas Srbe od Bajdena a geopolitika je prost pasulj.

Ipak, ona lokalna ili pak regionalna ima svoje prioritetne teme. Pored one glavne – je li Draško Stanivuković sa Tanjom Savić ili mediji lažu, ponekad se stidno spomene i odlazak mladih, ali vrlo brzo je tu čvrst argument i gašenje vatre u vidu: “Vidi, prijatelju, Hrvatska je pusta a u Evropskoj je Uniji”. A, pošto svi kradu, a logično – krao bi i ti da si na vlasti, ruka je ruci i nek’ smo zdravo.

Kako naprijed, pita se naš prosječni čovjek, kad nas koči Federacija? Ruku na srce, poslanici Parlamentarne skupštine BiH su prije nekoliko godina usvojili Zakon o akcizama BiH, među kojima je većina iz FBiH. I Bakirovi a i Čovićevi, Boga mi.

Ali i Miloradovi. Taj patriotski čin kojim je predviđeno povećanje cijena goriva, duvana, alkohola, kafe ali i putarine u kojem će Bosna i Hercegovina samo na gorivu po litru prihodovati od 0.30 do 0.45KM podržali su i poslanici SNSD-a , Staša Košarac, Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Miroslav Milovanović i Milica Marković zajedno sa BPS-om, Nezavisnim blokom, Demokratskim frontom, A-SDA, SBB-om HDZ-om 1990 pored već pomenutih HDZ BiH i SDA.

Pitam se, sipa li prosječan Srbin manje goriva, posebno nakon posljednjih poskupljenja ili manje vozi za istu sumu novca. Za mene ti, kaže, nema poskupljenja, jer uvijek natočim cenera.

Jede li manje dok glumi da je na dijeti zbog drastičnog poskupljenja osnovnih životnih namirnica?

Ali ne, glavno je pitanje jesmo li uz strance koji donose sankcije protiv Milorada Dodika ili smo za Srbina jer nas svi koji stignu kinje.

Nisam znao da kriminal ima naciju. Niti sam se nešto nagledao odbrane nacionalnih interesa osim defilea žandarmerije koja je pobijedila komuniste, dok se Petar Đokić u trećoj ministarskoj fotelji zaredom krsti i ne vjeruje. Pokušava i Radovan Višković, ali nešto to traljavo ide, napola.

Od koga je, dosta je

Eh, da nam je još dočekati početak idućeg mjeseca, da se može i kafa u gradu popiti uz limunadu. Ali već je tu ceh od par maraka, ne treba balahati.

No, važno je da mi njima ne damo Republiku Srpsku. Vidiš da hoće da je ukinu. Vidiš, vidiš, samo se praviš lud. Neprijatelj je uvijek budan. Vreba.

Pitam se šta bi neprijatelj radio sa javnim preduzećima koja su u debelom minusu. Evo nedavno se i ovi naši nepr…. pardon, samo NAŠI posvađaše je li RiTE Gacko u većim gov… ovaj, dugovima ili HET.

Ima li “kuće” u Republici Srpskoj a da nije u kakvom kreditu? Gdje ćete ljetovati? Kako je bilo na Jahorini? Je li dovoljna prosječna plata za te putešestvije, a pretpostavljam da niste neki ispodprosječni, ne daj Bože, ljudi, koja iznosi preko 1000-1100KM?

Pitam se koliko još treba držati visoko tri prsta i glasno u medijima braniti otadžbinu dok ne dođe Nova 1996. godina. Šta, nismo u devedesetpetoj? Pa malo, malo, na naslovnicama Srebrenica, vojske, kako naša, tako i njihova, nezavisnost, otcjepljenje, Dejton dva . . .

Šverc cigarama, doduše, ostao je razvijen kao i tada. A da nije onih švercovanih, pušila bi se, sve su prilike, đuzina, domaći duvan koji nije ni za dalju distribuciju u fabriku duvana. Šta koju fabriku? Gasi se i FDS, nema više ni Drine?

Ali nije sve tako crno, jesi li vidio da je otvoren prvi bankomat u Jezeru? Još malo pa će skoro svaka opština u Republici Srpskoj imati bankomat. Samo strpljivo.

Ma ja, u pravu si. Pusti teške teme. Ma da, ko zna je li istina to za Tanju Savić, vidiš da se spominje i Kija Kockar.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: