“Oštra rasprava” i pokušaj senzacije

Na društvenoj mreži Facebook nedavno su se vodile zanimljive rasprave i po slobodnoj volji, mahom trebinjske opozicije, ali i ljudi širom Republike Srpske povela se priča oko kandidatura za člana predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, kao i za kandidaturu za predsjednika Republike Srpske za naredne izbore koji će biti zakazani u jesen 2022. godine.

Sve to propratio je lokalni portal TrebinjeLive uz senzacionalistički naslov “Oštra rasprava trebinjskih opozicionara: Za pravdu i red vs SDS – PDP smirivao strasti”.

Da ne bismo ostali samo jaki iza tastatura, odlučili smo da odmjerimo snage i u “Kruni”, kafiću pod Platanima, gdje je održan “meč” Marić (SDS) VS Vučinić (Za pravdu i red), a gdje je sudija bio Milivojević (PDP).

Iako je rezultat bio neriješen, riješena je jedna stvar, a to je da srdačno pozdravimo nepotpisanog autora zanimljivog teksta i zahvalimo mu se ispred opozicionog bloka jer prati naš rad, uz poruku da se ne bismo ljutili da nastavi, kao i da smo spremni ponekad i da damo neku izjavu za taj portal, kao i sve slične, gdje se opozicija stvarno ponekad i može naći, ali gotovo uvijek u negativnom kontekstu.

Prirodno je i Ustavom Republike Srpske zagarantovano pravo na slobodu mišljenja i govora, a pravo je čudo što se od različitih, gle čuda, stavova pravi senzacija.

To što su na suprotnoj strani navikli na jednoumlje i da se svaka različitao misao žestoko kažnjava, to je samo poraz cjelokupnog društva, a naročito onih koji su svjesno ili ne zarobljeni u takvom sistemu, protiv kojeg se i borimo!

Žao mi je što pojedini portali pripadaju upravo takvom sistemu, gdje se zna ko ima moć “izražavanja mišljenja”, a ko su samo izvršioci naređenja zbog sitnih sinekura.

Ja lično neću odlučiti, a vjerujem ni Nešo Milivojević ili Vojo Marić ko će biti kandidati za ove dvije funkcije ispred opozicije, a siguran sam da će i naš izbor, ali i izbor većine građana biti neki ko bude odabran ispred opozicije.

Prirodno je da svi imamo svoje favorite, ali još prirodnije da zajedno sa kandidatima, kako za ove dvije funkcije, tako i za poslanike u parlamentima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, krenemo u put promjena, koje su neophodne kako bi se oporavio ekonomski, ali i moralni krah naše zemlje i stanovništva.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: