PRIORITETI – Ove godine 50% više za medijsku promociju Elektroprivrede RS

Prema pisanju Transparentno.ba, matično preduzeće Elektroprivrede Republike Srpske ove godine za medijsku promociju i marketing planira da izdvoji 90.000KM.

Postavlja se pitanje kakav je to marketing potreban za jedno monopolističko preduzeće. Da li će neko duže držati upaljen bojler ukoliko se na TV-u u udarnom terminu pojavi v.d. direktora Luka Petrović?

Dva odvojena tendera prošle godine bila su po 30.000KM, što je u zbiru 60.000KM. Medijska promocija u vrijeme pandemije i zatvaranja je, izgleda, jedan od prioriteta, te će u 2021. na dva odvojena tendera biti izdvojeno po 45.000KM, što iznosi 90.000KM.

Usluge neposrednog marketinga i medijskog predstavljanja ovo javno preduzeće platiće 50% više nego u 2020. godini, a plašim se da će se zloupotreba ovog javnog preduzeća i ovom prilikom nastaviti.

Ovaj postupak podijeljen je u dva lota, u kojima se traže televizije koje će omogućiti neposredni marketing i medijsko predstavljanje Elektroprivrede RS.

U prvom lotu (45.000KM) ,  pod neposrednim marketingom podrazumijeva se izrada i objava informacija posvećenih preduzeću, objava intervjua direktora ili drugih predstavnika ERS, kao i emitovanje obavještenja i oglasa. Uslov je da televizija ima analogno pokrivanje regionalnih centara Banjaluka, Trebinje, Foča, Bijeljina i Doboj.

U drugom lotu (45.000KM) nabavljaju se usluge medijskog predstavljanja, koje uključuju izradu i objavu informacija o aktivnostima preduzeća sa direktnim uključenjem u TV program, zatim objavu saopštenja i oglasa, gostovanje predstavnika ovog preduzeća u udarnim terminima, kao i izrada i emitovanje oglasa na internet portalu.  Uslov je da TV stanica ima analogno pokrivanje regije Hercegovine, tj. minimalno opština Trebinje, Bileća i Gacko.

Primjera radi, 2018. godine ova stavka iznosila je 15.000KM.

Vrijeme će kazati da li će Herceg TV biti jedan od dobitnika ekskluzivne šanse da se Elektroprivreda baš na njoj reklamira i da li je to samo jedan način prebacivanja novca iz javnog preduzeća u privatnu televiziju, blisku lokalnom SNSD-u.

Vidjećemo da li će se medijska promocija Elektroprivrede pretvoriti u ličnu promociju Luke Petrovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Pojavljivanje Luke i sličnih pred malim ekranima u prosječnom domaćinstvu može samo izazvati negativne efekte po poslovanje Elektroprivrede RS, jer prosječan čovjek u tom trenutku poželi da uopšte ne gleda TV, a samim gašenjem tog uređaja, potrošnja električne energije će se smanjiti.

Đorđe Vučinić

Published by djvucinic

Pisac, kolumnista, disident, student Pravnog fakulteta u Novom Sadu i najmlađi odbornik u istoriji Skupštine grada Trebinja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: